Przedszkole
Szkoła Podstawowa im. Polskich Noblistów
Gimnazjum im. Polskich Noblistów
Zespół Szkół w Czaczu

b_150_100_16777215_00_images_stories_201718_na_strone_wolon.jpgb_150_100_16777215_00_images_stories_201718_na_strone_wolon1.jpgJuż po raz VII odbył się w Nietążkowie FESTIWAL KULINARNY. Festiwal składał się z trzech części. Główna część rozgrywana była na scenie w szkolnej auli, gdzie stanęły trzy kuchenne stanowiska. Tradycyjnym elementem festiwalu był konkurs przeprowadzony w formule Black Box. Głównym jego zadaniem było przygotowanie potrawy z losowo wybranych produktów w zamkniętych koszykach przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali. O przydziale do poszczególnych zespołów decydowało losowanie.

W każdym z nich znalazły się cztery osoby wydelegowane spośród zaproszonych gości, pań reprezentujących kuchnie lokalne, uczniów z gimnazjów oraz uczniów ZSP w Nietążkowie. Uczestnicy konkursu mogli także korzystać z ogólnodostępnej bazy produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Zadaniem zespołów było przygotowanie trzech potraw, które następnie oceniało jury w składzie: przewodniczący jury – p. Zofia Szalczyk – przewodniczący Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, sekretarz – p. Halina Senftleben-Samol oraz członkowie jury – p. Paweł Smelkowski, p. Aniela Kołacińska oraz p. Monika Lewandowska – pełnomocnik Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej. Jurorzy oceniając dania zwrócili uwagę na: oryginalność receptury i dobór składników, organizację pracy w zespole, smak i sposób przygotowania wykonanych potraw.


W tym roku z największym uznaniem jury spotkała się propozycja przygotowana przez zespół III w składzie:
p. Katarzyna Łabęda – właścicielka gabinetu kosmetycznego „For You”;
p. Krystyna Blimel – mieszkanka Morownicy;
Julia Szaj – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy III tżug;
Agata Skoracka – uczennica Zespołu Szkół w Czaczu.


Zwycięski zespół przygotował: „Filet z indyka ze szpinakiem i serem feta”, „Filet z indyka grilowany”,  „Sałatka z łososiem” oraz „naleśniki na słodko”;
Równolegle z głównymi rozgrywkami odbywał się konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę” przygotowaną przez uczniów ZSP w Nietążkowie oraz pracowników i zebranych gości.


Spośród dań w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną przez pracowników szkoły i gości najpyszniejsze okazały się:
„Tortilla” Joanny Stryjakowskiej – I miejsce;
„Śledzik Wandziuchny” p. Marcina Grzesiaka – II miejsce;
„Tarta z serem i pomidorami” p. Anny Ruskowiak – III miejsce.
Gratulacje dla naszych uczennic: Agaty Skorackiej oraz Joanny Stryjakowskiej za zajęcie pierwszych miejsc